Exercitii intru cunoastere: societate si mentalitati in noi abordari istoriografice, Coordonatori: Mirela Luminita Murgescu, Simion Caltia, Iasi, DoMinoR, 2003

Revista ERASMUS, nr. 14/2003-2005, Bucureşti, Tipografia Media & Marketing, 2005.

Marius-Florin DRASOVEAN

La unul din cursurile frecventate in primul an de studentie am aflat ca exista un cod al bunelor maniere de lectura. Pe parcurs am dedus ca exista carti pe care le citesti in tramvai sau in orice alt mijloc de transport; unele pe care le citesti si recitesti in intimitatea dormitorului tau; altele, cum e cea de fata, le digeri doar cu creionul in mana, stand pe scaunul de la birou. Cititul unei asemenea carti presupune, de asemenea, invatarea rand cu rand si pagina cu pagina. E una din acele carti scrisa documentat si frumos, cu stil si cu puterea de a-si captiva cititorii.
In momentul de fata ne confruntam cu o extraordinara diversificare a istoriei. Multiplicandu-se istoria, istoricul trebuie sa isi aleaga un segment bine delimitat. Tendinta in istorie devine aceea de interdisciplinaritate, deoarece pe baza unei istorii globale, inevitabil, istoria priveste in multe directii. Istoria sociala impune foarte multe abordari posibile. Acest aspect a fost foarte bine insusit e catre coordonatorii si autorii volumului aflat in discutie. In contextul in care atitudinile se diversifica, iesim din faza nationalista a istoriei. Acum intereseaza ceea ce se intampla sub nivel national: entitati nationale, minoritati, istoria femeilor, istoria urbana, imaginarul si propaganda, istoria alimentatiei etc.
Prezentul volum isi propune sa introduca noi modalitati de lectura / analiza / interpretare a unor izvoare consacrate. Volumul e structurat in jurul a doua domenii: primul dintre ele trebuind in continuare dezvoltat si revalorizat – istoria urbana. Necesitatea revalorizarii acestei istorii urbane „devine evidenta in clipa in care constientizam ca orasul ultimei jumatati de mileniu este laboratorul in care a fost experimentata si construita lumea de azi“ (p. 10). Al doilea domeniu dezbatut este cu siguranta in mare voga, suscitand multe polemici si creand o anumita sensibilitate mentala in jurul lui — propaganda si imaginarul. Ultimele doua studii ale volumului aflat in discutie pot fi incluse sub titulatura „Concepte si metode“, autorii lor dezbatand rolul si locul metodologiei in scrierea istoriei.
Contributiile din volum ilustreaza dinamismul noii generatii de istorici fiind scrise de minti alerte si vii, care au reusit sa se elibereze de acel arsenal de concepte traditionale existente pana acum in istoriografie, concepte mai mult sau mai putin melodramatice si mitice, care ascund, in loc sa le ilumineze, realitatile istorice. De aceea, fiecare contributie in parte poate constitui la randu-i un inceput de drum deoarece istoria devine tot mai evanescenta pentru a oferi locul ramas vacant istoriilor.
Din fericire, o asemenea opera facuta cu rabdare si pe un ton euristic ramane in grija timpului. Rasfoind-o, cititorul va ajunge sa zaboveasca, inca de la inceput asupra intelesului cunoasterii, pentru ca mai apoi prin intermediul exercitiilor sa fie capabil sa inteleaga cunoasterea ca pe o invitatie la diversitate.
Bineinteles, amanuntele au, de buna seama, greutatea lor. Dar toate aceste realitati neprelucrate indeajuns pana acum, ne ajuta daca nu sa tragem o concluzie, cel putin sa vedem explicatiile esentiale. Cititorul care nu impartaseste modul meu de a vedea lucrurile e invitat sa lectureze si, cu riscul de a ma repeta, sa inteleaga aceasta invitatie la diversitate. Discutia, bineinteles, ramane deschisa.
Coordonatorii si autorii acestui volum au inteles ca nu e indeajuns sa intelegi o problema, ci trebuie sa stii si sa o prezinti. Si la final, ceea ce conteaza in cercetarea stiintifica e capacitatea de a pune intrebarea care trebuie, aceasta constituind insasi conditia indispensabila a succesului. Este exact ceea ce am vrut sa va arat, sa va semnalez.
Citita cu buna credinta, o carte precum aceasta, ar trebui sa dea de gandit istoricilor romani si nu numai lor. Ea poate fi elementul declansator al unei dezbateri mai mult decat necesare in istoriografia romaneasca de azi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: